Friday, 5 February 2010

Пиле корма / Poulet korma

Това е начин на приготвяне на пилето с гъст сос на базата на сметана, кисело мляко и бадеми. Доскоро си мислех, че „корма” е името на соса. Оказа се, че всъщност е начинът на приготвяне – със запържване на силен огън. Сосът може да бъде с различна гъстота, тежест и лютивина в зависимост от произхода на рецептата. Тези и още други полезни неща научих от книгата на Мридула Балджекар “The Ultimate Indian Cookbook”, която е точно за полупросветени любители на индийската кухня като мен и откъдето адаптирах малко долната рецепта. Като напредна достатъчно с материала, ще пробвам рецепти от една друга книга, посветена основно на кухнята от Южна Индия и писана за напреднали, при това не само в кухнята, но и с езиците -  в нея половината съставки на рецептите са на хинди.


Продукти:
(за 4 порции)

4 филета бяло пилешко месо
1 малка глава лук, нарязана наситно
2 скилидки чесън
50 г обелени су рови бадеми
3 шушулки кардамон
1 ч.л. смлян ким
1 ч.л. черен кимион (или синапено семе)
1 ч.л. настърган или ситно нарязан пресен джинджифил
200 г кисело мляко
200 мл заквасена сметана (аз ползвах нискомаслена)
2 с.л. олио
Сол

1 чаша (250 мл) ориз басмати за гарнитура
Филирани бадеми и нарязан пресен кориандър за сервиране

Обелените бадеми се смилат в кафелемелачка или чопър с 2-3 с.л. вода до получаване на гъсто пюре. (Бележка : ако ползвате необелени сурови бадами, накиснете ги за няколко минути във вряла вода и ще ги обелите по-лесно). Пилешкото месо се нарязва на хапки. Олиото се загрява в дълбок тиган на среден огън и пилешкото месо се изпържва до златисто (за 8-10 минути). Изважда се и се оставя настрана. В същата манина се слагат първо кардамонът за 1 минута, а после и останалите подправки и се запържват за 1-2 минути. Добавят се бадемовото пюре, лукът и чесънът и се запържват за 3-4 минути, без да се оцветяват. Посолява се на вкус. Котлонът се намалява и киселото мляко се прибавя лъжица по лъжица, като се разбърква след всяка, докато се поеме от соса. Пилешкото месо се връща в тигана. Добавя се заквасената сметана, покрива се и се оставя на тих огън за още 10 минути. Филираните бадами се запичат до златисто на горещ, сух тиган.
Сервира се гарнирано със сварения ориз басмати и поръсено с нарязан пресен кориандър и филираните бадеми.


C’est un plat de poulet dans une sauce à la base de yaourt, crème fraiche et amandes. J'ai toujours pensé que «korma» était le nom de la sauce. Eu fait, c’est plutôt le type de cuisson : c’est-à-dire «braiser». Selon l’origine de la recette, la sauce autour peut être plus ou moins riche, épicée et crémeuse. J’ai appris tout ça et plein d’autres choses du livre de Mridula Baldjekar « The Utimate Indian Cookbook », qui est justement très utile aux amateurs plus ou moins éclairés de la cuisine indienne et d’où j’ai un appris et un peu adapté cette recette. Quand j’aurais progressé un peu plus, je m’attaquerais aux recettes d’un autre livre, dédié à la cuisine de l’Inde de Sud. Celui-là est pour le niveau avancé non seulement en cuisine, mais en langues aussi : presque tous les ingrédients sont rédigés en hindi (à l’exception peut-être pour des notions peu connues comme «eau» et «yaourt» qui sont en anglais).

Ingrédients (pour 4 parts) : 

1 tasse (250 ml) de riz basmati
Amandes effilées et coriandre fraiche hachée
4 blancs de poulet
1 petit oignon émincé
2 gousses d’ail
50 g d’amandes émondées
3 gousses de cardamone
1 càc de cumin moulu
1 càc de graines de nigelle (ou de graines de moutarde)
1 càc de gingembre frais émincé
200 g de yaourt
200 ml de crème fraiche légère
2 càs d’huile
Sel 

Hacher les amandes émondées avec 2-3 càs d’eau dans un hachoir électrique afin d’obtenir une pate assez dense. (Remarque: si vous uilisez des amandes entières, pour les éplucher plus facilement : plongez-les pendant quelques minutes dans de l'eau très chaude). Couper le poulet en morceaux de la taille d’une bouchée. Faire chauffer l’huile dans une casserole et y faire dorer les morceaux de poulet pendant 8-10 minutes. Sortir le poulet de la casserole et le réserver dans une assiette. Dans la même huile, ajouter tout d’abord les gousses de cardamone, les faire revenir rapidement et ensuite rajouter les autres épices. Les faire revenir pendant 1-2 minute à feu plutôt vif. Ajouter les amandes réduites en pate, l’oignon et l’ail hachés et les faire revenir pendant 3-4 minutes sans coloration en remuant régulièrement. Saler et baisser le feu. Rajouter le yaourt cuillère par cuillère en remuant entre chaque ajout pour qu’il soit bien absorbé. Remettre le poulet dans la casserole. Ajouter la crème fraiche, couvrir et laisser mijoter à feu doux pendant encore 10 minutes.
Faire torréfier les amandes effilées dans une poêle chaude et sèche.
Servir le poulet parsemé d’amandes effilées et de la coriandre fraiche hachée, accompagné du riz basmati cuit à l’eau tout simplement.

6 comments:

Ирина Купенска said...

Много вкусно и ароматно ястие, със сигурност ще ми хареса :-)

Хубави почивни дни, Мира :-)

Nanita said...

Изглежда чудесно и със сигурност е вкусно!Хубав уикенд!

ghost13 said...

Здравей,
направо в десядката.... обичам пилешко, и ще пробвам рецептата щом се пребера в къщи някъде към :-) края на месеца....
Много заснежени целувки от Шуемн!
:-)

Dani said...

Много апетитно, Мира! Прекрасни снимки:) Поздрави:)

Mira said...

Благодаря ви за добрите думи, Ирина, Нанита, Лати и Дани :). Досега все по ресторанти го бях похапвала това пиле. За първи път се опитах да го направя вкъщи и май няма да е за последен. :)

Summer's Butterfly said...

Това е най-любимото ми индийско ястие! За жалост, опитвах няколко рецепти, но никоя не се доближи и малко до оригинала, който съм опитвала в индийските ресторанти..Аз обаче няма да се откажа и с удоволствие ще пробвам и твоята рецепта :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...