Monday, 25 January 2010

Булгур с тиква и сирене/ Boulgour au potiron et à la feta

Продължавам серията „Мога ли да сготвя зърнена храна, различна от ориз?” с вариации на тема булгур – „Булгур по време на тиква”. Очаквайте скоро включване за „По следите на изгубената киноа” и „Всичко, което сте искали да знаете за житото, без да смеете да попитате”. 
Преди време бях приготвила една чудесна рецепта за булгур със зеленчуци и сирене от блога „Whats for lunch, Honey ?”, но този път имах тиква в наличност (от тези по-сипкавите и не много водни – сорт butternut). Трябваше да измисля нещо и за двете. Попаднах на рецепта за печена тиква с киноа (от „Gluten-Free Goddess”) и реших да импровизирам нещо средно и сладко-солено. Тъй като имах и една ряпа в наличност, добавих и нея – колкото повече, толкова по-весело. 


Продукти: 
(за 4-5 порции)

300 г булгур
1 малка глава бял лук
1 глава червен лук
 700-800 г тиква (не много водна)
1 малка ряпа
500 мл вода
100 мл портокалов сок
200 г сирене
Шепа сушена арония /cranberries (може да се замени със сушени вишни)
5 с.л. зехтин
Сол, черен пипер, 2-3 щипки сушена салвия и розмарин, 1 щипка къри
Настърган кашкавал

Зеленчуците се обелват и нарязват – белият лук на ситно, червеният – на полумесеци, тиквата и ряпата – на кубчета (около 2см).  
Тиквата, ряпата и червеният лук се поставят в тавичка, поръсват се със сол, черен пипер, салвията, розмаринът, кърито и 4 с.л. зехтин. Разбъркват се добре и се запичат за 20-25 минути на 180 градуса, или до омекване.
В дълбок тиган се загрява 1 с.л. зехтин, прибавя се нарязаният на ситно бял лук. Задушава се за 2-3 минути на среден огън и се добавя се булгурът, разбърква се добре и се оставя за още 2-3 минути. Подправя се с малко сол и черен пипер. Добавят се водата и портокаловият сок, сушената арония и се оставя да заври на слаб огън. В момента, в който започне да ври, котлонът се изключва, тиганът се покрива с капак и булгурът се оставя да се задуши за около 15 минути, като се разбърква от време на време с вилица.
(Забележка – ако на вашия пакет с булгур има инструкции по приготвянето му по отношение на варене, време за набъбване, съотношение към течността, ползвайте тях. Ако не обичате особено сладко-солените вкусове, може да пропуснете портокаловият сок и сушените плодове).
Готовият булгур се добавя към печената тиква, добавя се натрошеното сирене, разбърква се внимателно. Поръсва се с настъргания кашкавал и се запича за 10-15 минути на 180 градуса. Сервира се топъл, самостоятелно или като гарнитура.


Dans la famille «Est-ce que je peux cuisiner d’autres céréales que le riz ?», je voudrais le boulgour. Pas n’importe quel boulgour, mais «Le boulgour aux temps du potiron». Attendez-vous bientôt à d’autres épisodes, comme «Les aventuriers de la quinoa perdue» et «Tout ce que vous avez toujours voulu savoir sur le blé sans jamais oser le demander».
Il y a quelque mois, j’avais préparé la très bonne recette du boulgour aux légumes et à la feta d'un de mes blogs favoris : «What’s for lunch, Honey ?». Sauf que, cette fois, j’avais un potiron butternut dans mon garde-manger. Fallait trouver autre chose. Je suis tombée sur une recette où, justement, il y avait du butternut et de la quinoa (dans le blog «Gluten-free Goddess») et j’ai voulu faire un mélange sucré-salé des deux recettes. Comme j’avais aussi un navet dans mes réserves, je l’ai ajouté aussi (plus on est de fous, plus on rit).

Ingrédients (pour 4-5 parts)

300 g de boulgour
1 échalote
1 oignon rouge
700-800 g de butternut
1 navet
500 ml d’eau
100 ml de jus d’orange
200 g de feta
Une poignée de cranberries séchées
5 càs d’huile d’olive
1 pincée de curry
2-3 pincées de romarin et sauge
Emmental râpé
Sel et poivre
Éplucher et couper les légumes, émincer l’échalote, couper l’oignon rouge en fines lamelles, le potiron et le navet en dés d’environ 2 cm. Mettre le potiron, le navet et l’oignon rouge dans un plat allant au four, les arroser de 4 càs d’huile d’olive, saler, poivrer et ajouter les épices. Mélanger bien et faire cuire au four à 180 °C pendant 20-25 minutes ou jusqu'à ce que les légumes deviennent tendres.

Faire chauffer 1 càs d’huile d’olive dans une casserole. Ajouter l’échalote et faire revenir pendant 2-3 minutes à feu moyen, sans coloration. Ajouter le boulgour et prolonger la cuisson pendant encore 2-3 minutes. Saler et poivrer. Verser l’eau et le jus d’orange. Ajouter les cranberries et mélanger doucement. Eteindre le feu, couvrir et laisser le boulgour gonfler à couvert pendant 15 minutes , en remuant de temps en temps avec une fourchette.  
(Remarque : s’il y a des instructions spécifiques sur l’emballage de votre paquet de boulgour concernant le volume de liquide ou le temps de gonflage, suivez-les. Si vous n’êtes pas trop adepte des mélanges sucré-salé, ne rajoutez pas le jus d’orange et les cranberries).
 
Ajouter le boulgour cuit aux légumes rôtis. Emietter la feta dessus et mélanger doucement. Parsemer d’emmental râpé et enfourner pour 10-15 minutes supplémentaires à 180 °C pour obtenir une belle coloration.
Servir chaud en plat principal ou en accompagnement.

2 comments:

Диди said...

Чудесно изглежда!Набелязала съм си рецептата вече, какво сирене се ползва?

Mira said...

Привет, Диди!
Използвах най-обикновено бяло саламурено сирене :). По принцип като пиша "сирене", "кашкавал" и сирене "Крема" имам предвид българските, иначе пиша имената на "екзотичните".
Лека вечер! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...