Wednesday, 23 December 2009

Картичка/Carte postale gourmande

Весели празници на всички!


През последните няколко дни с радост открих, че съм получила виртуални коледни картички от Кеми, Дими и Милена. Благодаря ви за доставената радост :)!
С малко подръчни средства трансформирах едни бадемово-портокалови, уж дантелени, бисквити в картичка, с която да пожелая чудесно изкарване на коледните празници и много радост, здраве, любов и късмет през Новата година на :

Кеми, Дими, Милена, Надя, Нанита, пеп-4о, Илиана, Танита, Тандури, Краси, Габи, Petrina, Лоис

и на всички редовни читатели на блога!
Поздрави :)
Мира

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Joyeuses fêtes!
Je vous souhaite à tous de très belles fêtes de fin d'année, beaucoup de cadeaux du Papa Noël et je vous présente mes meilleurs voeux de santé, amour et bonheur pour l'année à venir!

Bises,
Mira

Sunday, 20 December 2009

Panna Cotta “After Eight”

Много харесвам комбинацията от шоколад и мента, а от шоколадите „After Eight” мога да изям несметни количества. За зла беда, съм омъжена за човек, който не понася, цитирам „всичко с мента и хлорофил” :) . Убедена съм, че и тайно завижда на дъщеря ни, защото нейната паста за зъби е с вкус на ягода, а нашата не. За щастие притежава други ценни качества, които компенсират невъзможността да пробвам различни рецепти за сладкиши с шоколад и мента. Долната рецепта я импровизирах напълно, вдъхновена от едно десертно кисело мляко „Шоколад и мента” (марката е „Mamie Nova”).

Thursday, 10 December 2009

Barm brack

Barm brack  - ирландският козунак, който нарекох „Бангалорският Дворец”

Както повечето рецепти, които приготвям, и тази си има история... 
Обикновено изключвам звука по време на телевизионните реклами. Но образът остава. Така, преди няколко дни видях, че Липтън пускат на пазара нов вкус, наречен „Le palais de Bangalore”. Веднага сбутах ПП и дружно избухнахме в смях. Всъщност, Дворецът в Бангалор стана наша private joke след тазгодишната ни ваканция в Индия, която сега ще споделя с целия интернет.
Лятото бяхме поканени на сватба на наши приятели именно в Бангалор (южна Индия, щата Карнатака). Подготвяйки пътуването, прочетохме какви забележителности трябва да се посетят в града, сред които беше и гореспоменатият дворец, построен по подобие на Ундзорския в края на 19ти век. Решихме, че ще го посетим. Стигнали вече на място, тръгваме на пълна с изненади туристическа обиколка. Бангалорският дворец е разположен в средата на един парк и никой не знае къде се намира. Няколко моторикши отказаха да ни вземат, защото не знаеха пътя. Един се нави, но се изгуби и ни остави на 2 км от входа. След дълги перипетии и неколкократни разпитвания на охраната по пътя, стигаме до заветния парк (на чийто вход има табелки за училище по мениджмънт, школа по езда, но няма и следа от дворец). Любезен пазач на входа ни упътва. По пътя работници окачват лампички по дърветата в чест на предстоящия празник на Ганеш. Най-накрая стигаме до двореца и  ПП почва да го снима отвън. В този момент се чува диво свиркане и двама въоръжени пазачи почват да ни ръкомахат заплашително да прибираме фотоапарата и да идем при тях. Аз горчиво да съжалявам, че не взех координатите на френския консул и да си представям как сега ще ни арестуват за международен тероризъм, защото сме нахлули на среща на Г8. Нищо подобно – като стигнахме до портала, се оказа че снимките са разрешени, ако си купиш входен билет. Проявяваме разбиране, отправяме се към касата и със съжаление установяваме, че не само че за чужденците цените са тройни от тези за индийци (няма лошо), но и трябва да платим допълнително за правото да снимаме с апарат. Тук вече принципите ми се спогледаха и дадоха отбой. Нямам нищо против да платя за вход, но имам против да плащам допълнително сумата на три входни билета за правото на снимки на фасадата (в самия дворец снимките са забранени). Затова имаме само една „нелегална” снимка на двореца, направена преди охраната да ни подбере. Независимо от всичко, това пътуване беше незабравимо и с нетърпение чакам момента (след около 10 години, живот и здраве), когато ще можем пак да посетим тази магическа страна. 

Тиквен чийзкейк/ Cheesecake au potiron

Имах изостанала тиква, желание за нов вкус на чийзкейк и това е резултатът. Рецептата е от сайта Real Baking with Rose Beranbaum с малко модификации.

Friday, 4 December 2009

Red Velvet cheesecake

Това е един от личните ми свещени граали в чийзкейкоправенето – да докарам приличен червен цвят на „кадифето”. Другият е да успея да го опека без да се напука (още не съм го постигнала, но работя усилено по въпроса!).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...