Monday, 23 November 2009

Ориз на фурна с къри и лимон/Riz au curry et citron


Както повечето ми рецепти напоследък, и тази я мернах за първи път на сайта на Тейстспотинг. Снимката ме отведе в блога Kalyns Kitchen. Видя ми се проста и лесна за изпълнение, чудесна за гарнитура (след няколко мои модификации, разбира се ;)). В  оригиналната рецепта авторката ползва една смес от подправки, чието съдържание  е дълго колкото краката на топмодел. Аз промених малко подправките (списъкът е вече дълъг колкото моите крака) и замених кедровите ядки с бадеми.


 Продукти (за 6 порции) :
(1 ч.ч. = 250 мл)
1 ч.ч. ориз Басмати
4 ч.ч. пилешки бульон (аз ползвах 1 кубче сух, разтворен в 1л гореща вода)
2 глави лук
2 с.л. зехтин
1 ч.л. (с връх) къри
1 щипка сух кориандър
1 щипка куркума
1 щипка сминдух
На върха на ножа лют пипер (аз сложих съвсем малко - смела съм, но не и безрасъдна)
Кората и сокът на 1 лимон
Около шепа филирани бадеми
1 с.л. пресен кориандър (за поръсване)

Лукът се обелва и нарязва на ситно. Оризът се измива добре под течаща вода и се отцежда. Зехтинът се загрява в дълбок тиган. Добавя се лукът и се задушава около 5 минути, до омекване, но без да покафенее. Прибавят се кърито, куркумата и останалите подправки (без пресния кориандър) и се запържва около минута. Добавя се оризът и се запържва докато оризът стане прозрачен. Прибавят се лимоновият сок, настърганата кора и бульонът и се оставя да ври на слаб огън около 5 минути.

Фурната се загрява на 170 градуса. Полусвареният ориз се изсипва в тава, покрива се плътно с алуминиево фолио и се запича за 25 минути. 5 минути преди края се отхлупва и се оставя излишната вода да се изпари (етапът се пропуска, ако оризът си е поел всичката вода).
Филираните бадеми се запичат на горещ, сух тиган до зачервяване. 

Оризът се изважда от фурната, поръсва се със запечените бадеми и нарязаният наситно пресен кориандър. Сервира се веднага.


J’ai aperçu cette recette (comme beaucoup d’autres récemment) sur le site de Tastespotting. La photo m’a amenée sur le blog de Kalyn’s Kitchen. J’ai trouvé la préparation simple, facile à réaliser et une bonne idée de garniture (après quelques modifications, bien sur ;)). Dans la recette originale, l’auteur utilise un mélange d’herbes et d’épices dont la liste est longue comme les jambes d’une top model. J’ai modifié les épices (maintenant la liste est longues comme mes jambes à moi) et j’ai remplacé les pignons avec des amandes effilées.

Ingrédients (pour 6 portions environ) :

1 tasse=250 ml
1 tasse de riz Basmati
4 tasses de bouillon de poulet (j’ai utilisé un cube dilué dans 1 litre d’eau bouillante)
2 oignons
2 càs d’huile d’olive
1 bonne càc de curry en poudre
1 pincée de coriandre en poudre
1 pincée de curcuma en poudre
1 pincée de fenugrec en poudre
La pointe d’un couteau de piment de Cayenne (je suis courageuse, mais pas téméraire ;))
Le zeste et le jus d’un citron
Une poignée d’amandes effilées
1 càs de coriandre fraîche hachée

Peler et émincer les oignons. Laver bien le riz sous eau courante et l’égoutter. Faire chauffer l'huile d’olive dans une poêle profonde et y faire revenir l’oignon pendant quelques minutes, jusqu’à ce qu’il devienne tendre, mais sans coloration. Ajouter le curry, le curcuma et les autres épices (sans la coriandre fraîche) et faire revenir pendant 1 minute environ. Ajouter le riz et le faire revenir avec les épices jusqu’à ce que les graines deviennent transparentes. Ajouter le jus et le zeste de citron ; le bouillon de poulet et faire cuire à petite ébullition pendant environ 5 minutes.

Préchauffer le four à 170 °C. Verser le riz à moitié cuit dans un plat allant au four, couvrir bien avec du papier aluminium et faire cuire pendant 25 minutes environ. Ôter le papier aluminium 5 minutes avant la fin de cuisson pour que l’eau résiduelle s’évapore (sauter l’étape s’il n’y a pas d’eau de cuisson qui reste). Faire dorer les amandes effilées dans une poêle chaude et sèche.

Sortir le riz du four, parsemer avec les amandes grillées et la coriandre fraîche hachée. Servir aussitôt.

6 comments:

Кemi H said...

Привет, Роца!

Имам предложение за теб!
Заповядай при мен за да го видиш! Надявам се идеята да ти допадне. Поздрави!

Dani said...

Много хубаво предложение-предполагам,че лимонът придава много пикантен вкус заедно с другите подправки!Поздрави:)

Mira said...

Леле Кеми, голям съм заплес - едва сега видях, че имам коментари!
Идваааам :)

Дани, да става много приятен лимонов вкус, с малък полъх от индийска кухня (че ми е слабост).

Кemi H said...

В началото е така :):)

Надявам се си разбрала къде да погледнеш :)
http://kemikemikemi.blogspot.com/

Mira said...

Кеми, благодаря :) междувременно използвах случая и да се регистрирам в сайта ти :)

Кemi H said...

Благодаря, видях и ми е много драго! Ще те чаuам да се включиш и на двете места!
Поздрави и усмихнат ден!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...